הרעיון המרכזי בסקיילייט, בין אם מדובר על סקיילייט נפתח, ובין אם סקיילייט קבוע, כשמו כן הוא: להכניס את אור השמיים אל תוך המבנה. רוב האנשים רוצים לגור בבית מואר באור טבעי, ולא להרגיש כמו בתוך מערה חשוכה.
במציאות אנו פוגשים פעמים רבות בשתי הקיצוניות : בית מואר מידי (כן יש דבר כזה, ומיד נראה למה זה לא תמיד טוב) ובית שלמרות שחשבו בו, בדרך על נושא האור הטבעי, עדיין יש בו אזורים שמתגלים כחשוכים.
לצאת מהמערה
אזור חשוך הוא כזה שבמהלך היום, החל משעת הזריחה ועד לשקיעה חסר בו אור טבעי, דבר המצריך הדלקת אור חשמל על מנת לתפקד בו כראוי. וכן, ראוי לצפות שמיד אחרי הזריחה, ואפילו מעט לפני, כבר יהיה אור טבעי נעים בבית שמאפשר התנהלות נוחה, באזורים שאנו רוצים בכך.
אז לפני שאנחנו צוללים להשוואה בין שני סוגי הסקיילייט, בואו רגע נגדיר אותם:
סקיילייט קבוע, הוא סוג של חלון המותקן בגג, יכול להיות גג רעפים, ויכול להיות גג שטוח, וכל תפקידו הוא להכניס אור טבעי.
סקיילייט נפתח, הוא אותו רעיון, רק שניתן, בנוסף להחדרת האור הטבעי למבנה, גם לפתוח אותו וכך לאפשר סוג של אוורור של הבית. בשונה ממה שרבים חושבים, ברוב המקרים חלון סקיילייט נפתח, יוציא אויר מהבית ולא יכניס אויר לבית. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שעל פי רוב חלון סקיילייט ממוקם באזור הגבוהה של הבית, אליו מצטבר רוב החום , וכאשר הסקיילייט נפתח – הדבר אפשר שחרור וזרימה של אויר חם שהצטבר בתוך הבית – כלפי מעלה והחוצה מן המבנה.
ההסבר הקצר על הסקיילייט הנפתח מרמז כבר על הבעייתיות של הסקיילייט הקבוע. עליה וחום בה!
סקיילייט קבוע- אפקט המיקרוגל
למרות שמרבית האדריכלים המנוסים יודעים כבר מה המשמעות (הבעייתית) של סקייילייט קבוע בשטח גדול, עדיין בימים אלו אנו פוגשים מפעם לפעם בתוכניות אדריכליות, או בבתים שתוכננו אי-שם בשנות ה 80 וה 90 של המאה הקודמת – חלונות סקיילייט קבוע במפתחים של 2-8 מטר מרובע לפחות, (בדרך כלל נראה את זה בחלון מאורך של כמטר אחד רוחב על 5-7 מטר אורך, או בחלון ריבועי של כ 2 על 2 מטר ) המכניסים כמות אדירה של אור טבעי ומשווים לבית תחושה של "מחוץ לבית" כאילו אין גג.
הדבר נחמד אולי בתקופת החורף, שגם הוא לעיתים קצר במחוזותינו, אך הרבה פחות סימפטי ונעים- בתקופת הקיץ הארוכה שלנו. חלון סקיילייט קבוע ייצור ברוב המקרים סוג של אפקט חממה, המכניס אור טבעי אך יחד עם האור נכנסות גם קרני השמש האינפרא-אדומות המחממות,
שהופכות את סביבת החלון והחלל בו הוא מותקן לאזור חם ומחניק.
החלון ושיברו
קיימים כיום פתרונות שונים של זכוכיות לואו-אי (LOW E) קיצור של low emissivity (כושר פליטה או הקרנת אנרגיה- נמוך ) אשר יכולים להפחית במידה מסוימת את כמות הקרינה המחממת החודרת דרך סקיילייט, בין אם הוא קבוע או נפתח. עדיין, בשל מיקום מרבית חלונות הסקיילייט – ברום הבית או הגג, השילוב של החום שבכל זאת חודר אל תוך המבנה יחד עם החום שעלה כלפי מעלה באופן טבעי, ייצור אזור חם עם תחושה של דחיסות ומחנק. מצב זה משפיע ישירות על ההוצאות למיזוג אויר וקירור בתקופת הקיץ, ומביא לקוחות רבים לפנות אלינו, בחיפוש אחרי פתרון, אחריי שהתייאשו מלהחזיק מזגן פועל לאורך כל שעות היממה, מה גם שבמקרים רבים המזגנים הקיימים באותו אזור כבר לא מצליחים לעמוד בעומס.
סקיילייט נפתח -לשחרר את החום הכלוא
הפתרון לחום הכלוא המצטבר מתחת לחלונות סקיילייט קבוע, הגיע בדמות הסקיילייט הנפתח, המאפשר בצורה ידנית או חשמלית, ליצור פתח אמיתי בגג, המאפשר שחרור חלקי של החום הכלוא באותו אזור. גם לסוג זה של חלון ישנם חסרונות: פתיחת חלון מביאה איתה חשיפה לחרקים ומעופפים היכולים להיכנס דרכו וחשיפה לחדירת גשם ומים בעונות המעבר.
לכאורה קיימות תשובות לבעיות אלו, אלא שהן אינן פרקטיות בעיקרן : קיים חלון סקיילייט נפתח עם רשת, אך זו גורמת להפחתה משמעותית בכמות החום המשתחררת מהמבנה ומן האוורור שניתן להשיג, בהשוואה לחלון סקיילייט ללא רשת כזו.
גם לגבי סוגיית הגשם- כדי ליהנות מסקיילייט נפתח המוגן מבעיות גשם, יש לרכוש כזה עם פתרון פתיחה חשמלי. אחרי שרכשנו בכסף יקר את פתרון הפתיחה החשמלית, אנו זקוקים גם לפתרון של חיישן גשם, שיסגור את החלון במקרה שהוא פתוח והחל גשם. גם כאן יש לא מעט בעיות ותקלות וזה לפני שדיברנו על העלות הגבוהה הכוללת של הפתרון.
לסיכום, סקיילייט קבוע, הוא דבר שכדאי מאוד להימנע ממנו, ובסקיילייט נפתח יש לקחת בחשבון את החסרונות והעליות הגבוהות.
במערכת טרמולייט קיימים כיום מספר פתרונות חלופיים המשלבים עיצוב נאה ומתן מענה פשוט ולא יקר, לחסרונות שהזכרנו כאן לשני סוגי הסקיילייט, הן לפתרון של שחרור קבוע של חום המצטבר במבנה או חודר מבחוץ והן להגנה קבועה ויציבה מפני חדירת מים וגשם, בכל מצב, ללא תלות במזג האוויר או צורך לרוץ ולסגור את הסקיילייט הפתוח מכל סיבה שהיא (חרקים, זבובים, גשם) וכל זאת תוך ההכנסה של אור טבעי נעים ובלתי מחמם.